Putin i Lukašenko (Foto: Sputnik/Ekaterina Štukina) - Putin i Lukašenko (Foto: Sputnik/Ekaterina Štukina) - Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko potvrdio je da je sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao o prebacivanju ekonomije na zajedničku valutu, u pravnom okviru Saveza Rusije i Bjelorusije.
 
Putin i Lukašenko (Foto: Sputnik/Ekaterina Štukina)

On je na konferenciji za novinare govorio o nedavnim pregovorima sa Putnom tokom kojih je razmatrana takva mogućnost.

- Putin je rekao da će to, naravno, biti rublja. Јa potvrdio. I mi imamo rublju. Zašto bismo mijenjali u talir? Ali to nije pitanje. Ukoliko se pojavi, neće to biti niti ruska ni bjeloruska, već zajednička rublja - naglasio je Lukašenko.

Lukašenko kaže da je Putin predložio da bi centar za štampanje ove hipotetičke valute bio Minsk, javio je letonski list Meduza.

- Zašte ne u Sankt Peterburgu? To je rodni grad ruskog predsjednika i moj omiljeni grad - dodao je bjeloruski predsjednik.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da bi trenutni sporazumi Rusije i Bjelorusije mogli da omoguće aktivno stvaranje Saveza Rusije i Bjelorusije i zajedničke valute, ali je naglasio da trenutna diskusija o ovom pitanju ostaje hipotetička.

Od 2000. godine propalo je nekoliko pokušaja uvođenje zajedničke valute Rusije i Bjelorusije, podsjeća letonski list.