Image may contain: 3 people, people sitting and indoor

- U Novom Gradu danas je svečanom sjednicom opštinskog Štaba za vanredne situacije  obilježen 1. mart - Dan Civilne zaštite.
Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač rekao je da je sistem zaštite i spasavanja u ovoj opštini dokazao svoju organizovanost tokom prošle godine. 

"Na početku prošle godine, tri mjeseca smo imali tri različite elementarne nepogode - olujni vjetar, obilne snježne padavine i nakon toga visoke vodostaje. U ovim situacijama uspjeli smo da budemo na usluzi građanima", rekao je Lukač. 

Lukač je naveo da je ove godine u planu nabavka vatrogasnog vozila za novogradsku Teritorijalnu vatrogasnu jedinicu. 

"Vatrogasno vozilo biće plaćeno sredstvima Vatrogasnog saveza Republike Srpske, a opština Novi Grad platiće porez na dodatu vrijednost /PDV/ u iznosu 67.400 KM", naveo je Lukač. 

Prema njegovim riječima, u protekle četiri godine urađeni su značajni projekti u oblasti zaštite od poplava. 

Načelnik opštinskog Štaba za vanredne situacije Ratko Pavić podsjetio je da je prošle godine uklonjena avio-bomba zaostala iz Drugog svjetskog rata ispod mosta na rijeci Sani, prikupljeno i uništeno 1.780 komada različitih minsko-ekspolozivnih sredstava. 

"Vatrogasci su prošle godine imali 98 intervencija, a isporučili su 386 cisterni vode stanovništvu tokom ljetog perioda", rekao je Pavić. 

Pavić je rekao da je ove godine planirano pretraživanje korita rijeke Sane radi lociranja preostalih avio-bombi i najavio da će ovaj posao početi u maju.